Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab  pieczony. Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do oferty lokalnej gastronomii i producentów. Chcemy wybrać najlepsze produkty, które dostępne są w Wielkopolsce, a szczególne w powiecie poznańskim. Te w restauracjach i innych obiektach gastronomicznych, przysmaki przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, ale także potrawy i wypieki wytwarzane przez regionalnych rzemieślników i producentów.

Do konkursu zgłaszać można potrawy i wypieki, które są dostępne w ofercie gastronomicznej w sposób ciągły lub sezonowy. Zgłoszenia przyjmowane są w dwóch kategoriach: Pasztety i mięsiwa (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików i inne) oraz Wielkanocne wypieki (serniki, mazurki, baby i inne). Każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzajów potrawy i wypieków (dla każdej kategorii) wypełniając osobny formularz zgłoszenia wraz z załącznikiem – opisem składników oraz sposobu przygotowania  dla każdej z nich. Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz należy przesłać e-mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  najpóźniej do dnia 30 marca 2023 r. włącznie. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są poniżej na stronie:

 

smakipowiatupoznanskiego.pl/konkurs-regionalny-na-wielkanocnym-stole-2023