Tatar wołowy w serowym tacos, tatar z grzybów, z wafli ryżowych lub wegański, który wyglądem przypomina tradycyjny befsztyk wołowy – to tylko kilka z 18 propozycji potraw, jakie zaprezentowali uczestnicy regionalnego konkursu kulinarnego 13 lutego br. w Wiórku (gm. Mosina). Tatar tradycyjne z mięsa wołowego, rybne oraz wegańskie były przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023” organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, która zajmuje się m.in. promocją dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego Wielkopolski, w szczególności powiatu poznańskiego. W kapitule zasiadali eksperci kulinarni, m.in. dziennikarka Katarzyna Bosacka. Działaniom 10 zespołów, które przeszły przez eliminacje konkursu do etapu finałowego, przyglądał się także Starosta Poznański Jan Grabkowski, który objął wydarzenie patronatem honorowym. Dania prezentowane były na wyjątkowej zastawie z oferty Bela Mesa.

 

Więcej informacji o wynikach konkursu wraz z galerią na stronie:

smakipowiatupoznanskiego.pl/wyniki-konkursu-smak-tatara-2023